Interesse in een rapport / artikel?
Bestel via onderstaand e-mailadres.

Contact

Rob JM Franken
Infanteriestraat 25
6822NH ARNHEM

info@robjmfranken.nl

Nieuws

Het laatste nieuws over publicaties, projecten en lezingen.


Boekentip
De natuurfotograaf Jan Hamrsky uit Tsjechië (maker foto’s op deze site) heeft in eigen beheer een boek (Freshwater Life) uitgegeven met unieke foto’s van macroinvertebraten.
Voor meer informatie klik hier


2016
1. Bemonstering, determinatie en KRW-analyse van de macrofaunalevensgemeenschap van 18 monsterpunten in stromende wateren in het beheergebied van Waterschap Rijn en IJssel voor de Kaderrichtlijn Water. Op onderdelen was er een samenwerking met experts van Aqualysis.

2. In de media: “uniek onderzoek in Gelderland” “nieuwe watermijten in Nederland”. De in onze monitoringsstudie (link) gevangen watermijt Arrenurus membranator volop in het nieuws (o.a. NU.nl, Nature Today en Nederlandse Faunistische Mededelingen.


2014
1. Rapport “Temporele en ruimtelijke variatie in de macrofauna-
levensgemeenschap van twee beken, op basis van 12 maandelijkse habitatbemonsteringen” is hier te downloaden:
↓ Download het rapport
↓ Download de bijlage

2. Presentatie resultaten monitoringsstudie tijdens landelijk macro-evertebraten overleg bij Rijkswaterstaat te Lelystad.

3. Artikel in de Nederlandse Faunistische Mededelingen (42:81-93) over de ruimtelijke en temporele verspreiding van soorten kokerjufferlarven n.a.v. een veldstudie van een jaar in twee beken. Co-auteurs David Tempelman, Grontmij en Bert Klutman, Waterschap Rijn en IJssel:

Er is nog maar weinig bekend over het voorkomen in ruimte en tijd van kokerjufferlarven in de Nederlandse beeksystemen. De in dit artikel beschreven resultaten zijn onderdeel van een uitgebreid onderzoek naar temporale variatie in de levensgemeenschap van macroinvertebraten in twee beken in de Gelderse Achterhoek: de Boven Slinge in natuurreservaat Bekendelle en de Ramsbeek. In 2012 en 2013 werd een jaar lang elke maand gemonsterd, in respectievelijk zeven en drie mesohabitats in de Boven Slinge en de Ramsbeek. Op basis van de resultaten wordt een ecologische beschrijving gegeven van 13 soorten kokerjuffers, met de nadruk op het voorkomen van de larven in ruimte en tijd.